دستگاه ها و ابزار های ضروری آزمایشگاه های شیمی
در صنایع مختلفی مانند صنایع غذایی، دارویی، نفت و پتروشیمی و مراکز دانشگاهی و پژوهشی نیاز به آزمایشگاه های شیمی وجود دارد. احداث آزمایشگاه ها اولین اقدام است در صورتی که تجهیز آن ها با وسایل آزمایشگاهی مناسب و کارآمد مهم ترین کاری است که مدیران باید برای آن برنامه ریزی مناسب داشته باشند.
این مقاله اساسی ترین دستگاه های آزمایشگاه های شیمی را معرفی می کند. هر آزمایشگاه بر اساس نیاز هایی که دارد باید تجهیزات مناسب را تهیه کند.
راه اندازی آزمایشگاه شیمی با تهیه تجهیزات اساسی
آزمایشگاه های شیمی با اهداف مختلفی تجهیز می شوند مانند سنتر انواع مواد شیمیایی و پلیمری، آنالیز و تحقیقات. در تمامی آزمایشگاه های شیمیایی وجود گروهی از تجهیزات برای انجام واکنش های شیمیایی و آنالیز های مربوطه ضروری است. اما هر آزمایشگاه با توجه به هدفی که دنبال می کند نیاز به تجهیزات آزمایشگاهی ویژه ای هم دارد. به عنوان مثال در هر دو آزمایشگاه کنترل کیفیت مواد غذایی و آب و فاضلاب، تجهیزات مشترکی دیده می شود در صورتی که هر کدام دستگاه های اختصاصی خود را نیز نیاز دارند.
در ادامه به بررسی اصلی ترین وسایل آزمایشگاه شیمی می پردازیم. برای تهیه هر کدام از این دستگاه ها و تجهیزات می تانید با کارشناسان شرکت رویان ایران در تماس باشید.
هود شیمی
حفظ سلامت پرسنل آزمایشگاه ها و رعایت اصول ایمنی مهم ترین مسئله در هر آزمایشگاهی است. با توجه به اینکه در آزمایشگاه های شیمیایی کاربران با مواد شیمیایی، عموما سمی و خطرناک، سروکار دارند، وجود هود شیمی پیش از هر دستگاه دیگری در آزمایشگاه ضروری است.
دوش و چشم شوی اضطراری
در راستای حفظ ایمنی کاربران آزمایشگاه های شیمی، اولین اقدام بعد از سکوبندی مناسب آزمایشگاه، نصب دوش و چشم شوی اضطراری در مکان های مناسب است. دوش و چشم شوی ها در انواع رومیزی، سقفی و دیواری قابل فروش هستند.
ترازوی آزمایشگاهی
توزین مواد شیمیایی در آزمایشگاه تنها به وسیله ترازو های مخصوص آزمایشگاهی انجام می شود. همه واکنش های شیمیایی از حداقل دو جز واکنش دهنده تشکیل شده اند، اجزای جامد باید کاملا دقیق به واکنش ها اضافه شوند. این مورد تنها یک مثال از الزام وجود ترازو مناسب با دقت کافی در آزمایشگاه شیمی است. عملا آزمایشگاه بدون ترازو کارآمد نیست!
میکروپیپت
مقدار مورد نیاز از مواد جامد با استفاده از ترازو آزمایشگاهی توزین می شود. اما برای مایعات که حجم آن ها بر اساس میکرولیتر، میلی لیتر و لیتر قابل اندازه گیری است، استفاده از ترازوی ازمایشگاهی مناسب نیست. میکروپیپت ها برای برداشتن حجم های در حد میکرولیتر از مایعات ساخته شده اند و نسبت به پیپت های شیشه ای بسیار دقیق تر هستند. میکروپیپت های 10 تا 100 و 100 تا 1000 میکرولیتر در آزمایشگاه ها بسیار رایج هستند.
آون آزمایشگاهی
آون در وسایل آزمایشگاه شیمی می تواند چند نقش مهم داشته باشد؛ از آون یا فور برای خشک کردن شیشه آلات و ابزار های آزمایشگاهی، تبخیر حلال ها و خشک کردن محصولات واکنش ها و نمونه و ضد عفونی کردن می توان استفاده کرد. آون های آزمایشگاهی در حجم های مختلفی بسته به نیاز کاربران قابل عرضه هستند.
هیتر استیرر
اغلب واکنش های شیمیایی برای پیشرفت نیاز به دمای ثابتی دارند. از طرف دیگر اگر در طی زمان واکنش، اجزا خوب با هم مخلوط نشوند، ممکن است محصول واکنش با بهره مناسبی به دست نیاید و مقدار بسیار زیادی از واکنش دهنده ها تا پایان زمان، درگیری واکنش نشوند. هیتر استیرر یا هیتر مگنت، نه تنها دمای یکنواخت واکنش را می تواند تامین کند، بلکه با خاصیت مغناطیسی که دارد با دور مشخصی که قابل تنظیم است، اجزا ظرف واکنش را به طور یکنواخت به هم می زند.
سانتریفیوژ
یکی از مهمترین تجهیزات آزمایشگاه شیمی سانتریفیوژ آزمایشگاهی است. این دستگاه برای جداسازی و تفکیک اجزای مختلف یک نمونه بر اساس ویژگی های مولکولی مثل چگالی و وزن مورد استفاده قرار می گیرد. سانتریفیوژ ها در انواع مختلفی مانند یخچالدار و بدون یخچال، دور بالا و دور پایین و … ساخته شده اند.
شیکر ارلن و لوله
در بین وسایل آزمایشگاه شیمی از شیکر آزمایشگاهی برای هم زدن مایعات به صورت کاملا یکنواخت، استفاده می شود. شیکر ها می توانند تنظیم دمایی نیز داشته باشند.
حمام التراسونیک
در حمام التراسونیک با انتشار امواج فرا صوت در آب طی پدیده کاویتاسیون انرژی بسیار بالایی ایجاد می شود. انرژی تولید شده می تواند در راستای اهداف شیمی سبز، انرژی لازم برای پیشرف برخی از واکنش های شیمیایی را تامین کند. همچنین حمام التراسونیک برای تمیز کردن انواع ابزارها و وسایل که به راحتی از آلودگی ها پاک نمی شوند، استفاده می شود.
دستگاه تولید آب مقطر
تمام واکنش های شیمیایی با حلال آب، محلول سازی و شست و شو در آزمایشگاه شیمی باید با آب مقطر یا آب دیونیزه انجام شود. بنابراین آزمایشگاه ها شیمی دستگاه تولید آب مقطر نیاز دارند.
دستگاه های مورد نیاز برای آنالیز های شیمیایی
دستگاه هایی که تا به این جا مطرح شد، برای انجام واکنش های شیمیایی و اندازه گیری ها به کار می روند. برای به دست آوردن داده ها و نتایج واکنش های شیمیایی و آنالیز آن ها نیاز به دستگاه های ویژه ای است. به طور کلی آزمایشگاه ها به دستگاه هایی مانند pH متر دیجیتال، اتاقک UV یا TLC، دستگاه کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC)، دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC)، اسپکتروفوتومتر و طیف سنج IR یا مادون قرمز برای بررسی نتایج آزمایش ها، نیاز دارند. با توجه به داده های مورد نیاز از آزمایش ها، ممکن است دستگاه های دیگری نیز لازم باشند.
انواع شیشه آلات و ابزار آزمایشگاهی
انجام واکنش های شیمیایی و آنالیز ها بدون وجود شیشه آلات آزمایشگاهی امکان پذیر نیست. بالن حجمی، بالن ته گرد، بورت، ارلن، قیف، لوله آزمایش، اسپاتول، پنس و … در هر آزمایشگاهی مورد نیاز است.
مشاوران شرکت رویان ایران شما را در تهیه وسایل آزمایشگاه های شیمی متناسب با کاربردی که در نظر دارید، راهنمایی می کنند.
2 دیدگاه دربارهٔ «تجهیزات آزمایشگاه شیمی»
سلام و عرض ادب برای مجموعه رایان به تعدادی وسایل ازمایشگاهی نیاز داریم آیا امکان همکاری دارین؟
با سلام عرض ادب
بله در خدمت شما هستیم