کالیبراسیون آون آزمایشگاهی، اهمیت و روش انجام آن
آون آزمایشگاهی یکی از دستگاه های گرمایشی آزمایشگاه ها است. این دستگاه می تواند در هر آزمایشگاه چندین کاربرد متفاوت داشته باشد. خشک کردن و استریلیزاسیون با گرمای خشک از مهم ترین و رایج ترین کاربرد های آون آزمایشگاهی هستند. با توجه به این که اکثر آزمایشگاه ها از این دستگاه استفاده می کنند، کاربران باید با نحوه کار، رفع عیب و کالیبراسیون آون آزمایشگاهی کاملا آشنایی داشته باشند.
کالیبره کردن آون ماننده کالیبراسیون ترازو آزمایشگاهی بسیار ساده است. در این مقاله تلاش شده است به اهمیت انجام کالیبراسیون آون آزمایشگاهی و بررسی تمام مراحل آن با ذکر جزییات پرداخته شود.
دلایل اهمیت کالیبراسیون آون آزمایشگاهی
کالیبراسیون آون ازمایشگاهی مانند کالیبراسیون سایر تجهیزات اندازه گیری و دستگاه های آزمایشگاهی بسیار مهم و تاثیر گزار در نتایج است. مهم ترین دلیل انجام کالیبراسیون دوره ای آون آزمایشگاهی این است که دقت دمایی داخل محفظه آون در طول زمان استفاده از آن حفظ شود.
در حال حاضر آون ها مجهز به ترموستات هایی هستند که به صورت فیزیکی کار می کنند. در حقیقت ترموستات به یک سنسور دمایی متصل است. با تنظیم دما آون و تشخیص این سنسور ترموستات عمل می کند. این ترموستات در اثر استفاده های مکرر تحت فشار قرار می گیرد. این فشار باعث ایجاد انحراف هایی روی ترموستات می شود. در نتیجه این اتفاق نمی توان انتظار داشت که دستگاه همچنان دقت دمایی بالایی داشته باشد. هنگامی که سنسور نیز دقیق نباشد، دمایی که آون ایجاد می کند نادرست خواهد بود. این اتفاق در آزمایش ها و نتایج آن ها تاثیر می گذارد.
روش کالیبراسیون آون آزمایشگاهی
کالیبره کردن آون آزمایشگاهی بسیار ساده است و تمام کاربران آزمایشگاه به راحتی می توانند عملیات کالیبراسیون را انجام دهند. کالیبراسیون این دستگاه با مقایسه دمای تنظیم شده آون و دمای واقعی داخل محفظه انجام می شود. در واقع کاربر دمای آون را روی عدد خاصی تنظیم می کند. سپس با استفاده از ترمرمتر استاندارد و کالیبره دمای داخل آون را اندازه گیری می کند.
تجهیزات مورد نیاز برای کالیبره کردن آون
- ترمومتر یا دماسنج دیجیتالی که کالیبره باشد.
- ترموکوپل با قابلیت اندازه گیری دما تا 300 درجه سانتی گراد
- ترمو رطوبت سنج که قابلیت اندازه گیری همزمان دما و رطوبت را دارد.
برای کالیبره کردن باید آون را از حدود 1 ساعت قبل روشن کنید تا دما ثابت شود. هنگام کالیبراسیون دمای محیط آزمایشگاه باید حدود 25 درجه سانتی گراد و سطح رطوبت بین 30% تا 50% باشد.
مراحل کالیبراسیون آون آزمایشگاهی
- قبل از شروع به کار حتما اقدامات احتیاطی را رعایت کنید. به عنوان مثال پوشیدن دستکش های مقاوم به حرارت الزامی است. زیرا دمای بالای آون امکان سوختگی را ایجاد می کند.
- آون را از نظر ظاهری، عملکرد المنت ها، فن و ترموستات بررسی کنید.
- دیتا شیت را آماده کنید و تمام مشخصات دستگاه مانند برند، مدل، شماره سریال و … ثبت کنید.
- ابتدا سیم های ترموکوپل ها را در نقاط مختلف محفظه آون قرار دهید. طبقه وسط در سه نقطه وسط، متمایل به راست و متمایل به چپ بهترین نقاط برای قرار دادن سیم های ترموکوپل است.
- حداقل سه نقطه دمایی را مشخص کنید.
- آون را روشن و درجه حرارت آن را تنظیم کنید. از دمای پایین شروع کنید.
- مدتی صبر کنید تا دمای داخل آون تثبیت شود. این مدت زمان با توجه به مدل فر ها متفاوت است و ممکن است تا یک ساعت هم طول بکشد.
- بعد از پایدار شدن درجه حرارت، دما را بخوانید و در دیتا شیت ثبت کنید. (دمای هر سنسور به صورت جداگانه ثبت شود.)
- به همین ترتیب دو نقطه دمایی دیگر را هم اندازه گیری و ثبت کنید. می توانید هر نقطه را در سه مرتبه اندازه گیری و میانگین دمایی را بررسی کنید.
- دقت دمایی را در هر نقطه بررسی کنید. اگر در مقدار عددی انحراف زیادی مشاهده شد، باید دستگاه را برای تعمیرات و رفع عیب های احتمالی به متخصصان این حوزه بسپارید. در صورتی که انحرافات بالا نبشد یک ضریب تصحیح در نظر بگیرید و مطابق با آن دما را تنظیم کنید. (برخی از آون های آزمایشگاهی امکان ثبت ضریب تنظیم را به کاربر می دهند.)
چرا آون نیاز به کالیبره شدن دارد؟
- کالیبراسیون آون آزمایشگاهی، دقت دمایی دستگاه را حفظ می کند.
- تعیین پایداری دما
- بررسی ناهماهنگی بین خوانش ها
- مشخص کردن بهترین نقطه برای قرار دادن نمونه یا تجهیزات داخل محفظه
- · …
آون آزمایشگاهی نیز مانند سایر تجهیزات آزمایشگاهی نیاز به بررسی و کالیبراسیون دوره ای دارد. این فرایند ضمن کمک به طول عمر بیشتر دستگاه، می تواند اشکالات احتمالی که مانع از دقیق عمل نکردن دستگاه است را به کاربر نشان دهد. تیم کارشناسان رویان ایران جهت مشاوره رایگان، خرید و کالیبراسیون آون آزمایشگاهی آماده پاسخ گویی هستند.