شیرآلات آزمایشگاهی
در ابتدایی ترین حالت ، شیر ها اجزایی هستند که برای کنترل ، تنظیم یا هدایت جریان در یک سیستم یا فرآیند کار می کنند . برای کنترل جریان و تنظیم فشار خروج مایعات ، جامدات، گاز ها از لولهکشی ، اغلب شیرآلات فولادی ضد زنگ مورد استفاده قرار می گیرند .
شیر ها در اشکال ، اندازه ها ، رنگ ها و انواع مختلف وجود دارند . شیر های آزمایشگاهی شامل شیرآلات سینک آزمایشگاهی، شیر گاز، شیر آب و شیر دوش و چشم شوی آزمایشگاهی است. انواع این شیر ها کاربردهای خاصی را ارائه می دهند و برای راحتی و ایمنی کاربر طراحی شده اند .
عملکرد شیرآلات
- شروع یا توقف جریان بر اساس وضعیت شیر
- تنظیم جریان و فشار خروج آب و گاز
- کنترل جهت جریان در یک سیستم لوله کشی
- جریان گاز در یک سیستم لوله کشی
- بهبود ایمنی از طریق کاهش فشار یا خلاء در یک سیستم لوله کشی
شیر های آب
هیچ آزمایشگاهی در هیچ کجای دنیا وجود ندارد که به شیر آب نیاز نداشته باشد. چه برای آزمایشات و چه برای تمیز کردن تجهیزات آزمایشگاهی، آب در همه مطالعات علمی نقش اساسی دارد. نوع شیر آبی که انتخاب می کنید بستگی به نیاز شما دارد. شیر های آب به شما این امکان را می دهند تا مقدار و فشار آب را کنترل کنید. در سه نوع مستقیم، زاویه دار و شلنگ خور وجود دارند .
شیر های بخار
این شیر ها به کنترل فشار و خروج بخار آزمایشگاه کمک می کنند. استفاده از شیر های طراحی شده برای بخار به دلایل ایمنی بسیار مهم هستند. تجهیزات نادرست می توانند منجر به ایجاد فشار زیاد، رها سازی تصادفی و سوختگی شوند .
شیر های گاز
عبارت شیرآلات آزمایشگاهی به شیر های پخش کننده گاز نیز اشاره دارد. این شیر ها دارای یک یا دو خروجی هستند که به شما این امکان را می دهد تا میزان گاز خروجی از شیر آزمایشگاه را کنترل کنید .
جنس شیرآلات گاز آزمایشگاهی
شیر های گاز از عناصر فلزی مانند :
- آلومینیوم دارای رسانایی الکتریکی و حرارتی خوب، بازتابندگی بالا و مقاومت در برابر اکسیداسیون است.
- مس انعطاف پذیر و چکش خوار است و یکی از بهترین هادی های حرارت و الکتریسیته است. برنج و برنز هر دو آلیاژ مس هستند.
- فولاد ضد زنگ در برابر مواد شیمیایی و خوردگی مقاوم است و می تواند دارای درجه بندی فشار نسبتاً بالایی باشد.
شیر های گاز همچنین می توانند از انواع پلاستیک ساخته شوند ، از جمله :
- پلی وینیل کلراید (PVC)
- پلی وینیل کلرید کلردار (CPVC)، پلاستیک درجه بالا تری که در سیستم های توزیع آب استفاده می شود، برای دما های بالا مناسب است .
- پلی تترا فلوئورواتیلن (PTFE) یک ترکیب نا محلول است که درجه بالایی از مقاومت شیمیایی و ضریب اصطکاک پایینی دارد .
- پلی پروپیلن (PP) شبیه PTFE است اما به دلیل مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش (UV)، هوا و ازون می تواند در کاربردهای در معرض مورد استفاده قرار گیرد .
- پلی وینیلیدین فلوراید (PVDF) یک فلوروپلیمر با استحکام بالا است .
نکات ایمنی هنگام کار با شیرآلات آزمایشگاهی
- مهم ترین نکته ایمنی این است که اگر کسی با شیرآلات کار نمی کند، فوراً آن را ببندد. هرگز اجازه ندهید شیر ها، به ویژه آن هایی که گاز و بخار را کنترل می کنند بیش از حد باز بمانند زیرا برخی از گاز ها در صورت انتشار در هوا می توانند مشکلاتی در سلامتی ایجاد کنند.
- حداقل هفته ای یکبار شیرآلات را بررسی کنید تا مطمئن شوید فقط مقدار مایعی را که می خواهید خارج می کنند و نشتی ندارند. اگر نشانه ای از ساییدگی، پوسیدگی یا خوردگی دیدید فوراً آن ها را تعویض کنید.
- شیرآلات را از هر چیزی که می تواند به آن ها آسیب برساند، دور نگه دارید. ضربه هایی که باعث آسیب به شیر می شوند می توانند منجر به نشت گاز یا بخار شوند و خطراتی را نیز در پی خواهند داشت.
- در آزمایشگاه باید یک سیستم تهویه مناسب وجود داشته باشد تا در صورت خرابی شیرآلات، پخش گاز و بخار را در محیط آزمایشگاه محدود کند.
منبع: رویان ایران مرجع تجهیزات آزمایشگاه