مقدمه ای بر سانتریفیوژ ژربر
سانتریفیوژ ژربر دستگاهی بسیار مهم در آزمایشگاه های صنایع غذایی به خصوص شیر و لبنیات است. این دستگاه که با نام سانتریفیوژ شیر نیز شناخته می شود، مختص آزمایشگاه های شیر طراحی شده است. با استفاده از این دستگاه، با روش ژربر چربی شیر اندازه گیری می شود. اساس کار سانتریفیوژ ژربر در جداسازی چربی، تفاوت چگالی ذرات مختلف تشکیل دهنده است.
ویدیو سانتریفیوژ ژربر
آزمایشگاه های مختلف با انواع کاربری ها همواره نیاز به دسته ای از تجهیزات آزمایشگاهی دارند که به وسیله آن ها مقدمات انجام تمام آزمایش ها فراهم می شود. اما در این بین تجهیزات تخصصی دیگری با توجه با اهدافی که آزمایشگاه دنبال می کند ضروری است. آزمایشگاه های شیر و لبنیات که زیر مجموعه ای از آزمایشگاه های صنایع غذایی هستند، علاوه بر تجهیزات عمومی دستگاه های ویژه ای برای کنترل کیفیت شیر و فرآورده های آن نیاز دارند. سانتریفیوژ شیر که با نام سانتریفیوژ ژربر نیز شناخته می شود، یک نوع از سانتریفیوژ است که مختص آنالیز های شیر ساخته شده است.
سانتریفیوژ ژربر، دستگاهی برای اندازه گیری مقدار چربی شیر
چربی یک از مهم ترین عناصر تشکیل دهنده شیر است که اندازه گیری آن و رعایت استاندارد های آن در شیر های مصرفی بسیار مهم است. روش ژربر نخستین بار در سال 1895 توسط فردی به نام دکتر ژربر در زریخ سوئیس معرفی شد.
در این آمازش با اضافه کردن سولفوریک اسید، چربی شیر از پروتئین ها جدا می شود. با اعمال نیروی گریز از مرکز مناسب و گرمای تولید شده در اثر اضافه کردن سولفوریک اسید، مولکول های چربی آزاد به سطح می آیند. این جداسازی با استفاده از آمیل الکل و ایجاد نیروی گریز از مرکز به وسیله سانتریفیوژ ژربر، تسهیل می شود.
وزن مخصوص چربی 0.9 و مخلوط شیر اسیدی 1.43 است. هنگامی که نیروی گریز از مرکز مناسب اعمال شود، این وضعیت باعث جدا شدن کامل چربی می شود. اساس کار سانتریفیوژ ژربر در جداسازی چربی، تفاوت چگالی ذرات مختلف تشکیل دهنده است.
اندازه گیری مقدار چربی شیر با استفاده از سانتریفیوژ ژربر
چربی یکی از عناصر تشکیل دهنده شیر است. از آزمایش های بسیار مهم کنترل کیفیت شیر و لبنیات، محاسبه میزان چربی شیر به حساب می آید. مقدار چربی شیر با استفاده از سانتریفیوژ ژربر به راحتی در آزمایشگاه قابل اندازه گیری است.
سانتریفیوژ ژربر مانند سایر انواع سانتریفیوژ ها بر اساس ایجاد نیروی گریز از مرکز عمل می کند. نیروی گریز از مرکز اعمال شده به شیر، باعث می شود ذرات چربی که سبک تر هستند از سایر قسمت های شیر جدا شوند. در واقع چربی در شیر کم چگال تر از سایر عناصر تشکیل دهنده است. بنابراین پس از اعمال نیرو به وسیله سانتریفیوژ ژربر، این ذرات در سطح باقی می مانند.
به طور کلی سانتریفیوژ ژربر برای موارد زیر استفاده می شود:
- تعیین مقدار چربی
- استخراج چربی
- تعیین حلالیت
مقایسه سانتریفیوژ ژربر با سایر سانتریفیوژها
- همه انواع سانتریفیوژ ها از نیروی گریز از مرکز استفاده می کنند.
- بوتیرومتر ها، لوله های شیشه ای مدرج و مخصوصی هستند که برای قرار دادن نمونه شیر داخل شاخه های سانتریفوژ ژربر ساخته شده اند.
- سانتریفیوژ های ژربر دمای بالا تا حدود 60 درجه سانتر گراد را تامین می کنند. درصورتی که سایر سانتریفیوژ ها در دمای اتاق یا دمای پایین کار می کنند.
- سانتریفیوژ ژربر با سرعت 1100 دور در دقیقه کار می کنند اما سانتریفیوژ های معمولی سرعت های بالا تر را نیز تامین می کنند.
- تمامی انواع سانتریفیوژ ها مجهز به درب قفل دار هستند.
- امکان توقف اضطراری در تمامی انواع این دستگاه ها وجود دارد.
- بدنه تمام سانتریفیوژ های از استیل ضد زنگ و بسیار مقاوم ساخته شده اند.
- تمام سانتریفیوژ ها مجهز به تایمر هستند.
روش کار با سانتریفیوژ ژربر
- بوتیرومتر های خشک و تمیز را داخل شاخه های دستگاه قرار دهید.
- مقدار معین سولفوریک اسید را ضمن اندازه گیری شیب به داخل بوتیرومتر اضافه کنید.
- حجم محاسبه شده شیر با دمای بین 15 تا 21 درجه سانتی گراد را با استفاده از یک پیپت دقیق به داخل بوتیرومتر اضافه کنید.
- به محلول داخل بوتیرومتر یک میلی لیتر ایزو آمیل الکل بریزید.
- درب بوتیرومتر ها را ببنید و کاملا آن ها را به هم بزنید.
- در واکنش سولفوریک اسید با شیر دما بسیار بالا می رود. پس از پایین آمدن دما، سانتریفیوژ را به مدت 5 تا 10 دقیقه با سرعت 1100 دور در دقیقه روشن کنید.
- پس از پایان سانتریفیوژ، بوتیرومتر ها را خارج کرده و چند دقیقه در حمام آب گرم قرار دهید.
- نتایج را می توانید بخوانید و مقدار چربی شیر را محاسبه کنید.
برای تهیه این محصول با قیمت مناسب و کیفیت بالا با کارشناسان رویان ایران، بزرگترین مرجع تخصصی خدمات و تجهیزات آزمایشگاهیف تماس بگیرید.